Image: Anna Gimbrère voor het Parool

Anna Gimbrère over de wereld veranderen

Anna Gimbrère, momenteel een van onze favoriete vrouwen op de Nederlandse tv,

Alles waar ze haar zinnen op zet, heeft een doel, met als hoofddoel wetenschap populairder en herkenbaarder te maken voor iedereen. We zijn grote fans en daarom vonden we het geweldig om haar de afgelopen maanden enkele van onze stukken te zien dragen. Omdat we erg nieuwsgierig waren naar haar visie op mode, belden we Anna - en vroegen haar hoe ze ook op haar zondagen langzamer gaat. 

Welke rol speelt mode in jouw leven?

Ik hou ervan om nieuwe dingen uit te proberen. Ik heb zoveel verschillende stijlen verkend en ik geniet ervan om veel verschillende uitjes te hebben in wat ik draag. Ik hield ervan om als tiener te experimenteren met mijn stijl en outfits en ik geniet nog steeds erg van de flexibiliteit ervan. Kleding verandert hoe de wereld je ziet, dus als ik me aankleed voor tv of een feestje, vraag ik mezelf af: “wie wil ik vandaag zijn?”. Nu ik op televisie ben, is mijn stijl subtieler geworden omdat ik als journalist serieus genomen wil worden. Ook is de reikwijdte van merken die ik koop gekrompen omdat ik nu alleen nog maar duurzame en ethische merken koop of huur.

Heeft het op tv zijn je gevoel voor mode veranderd?

Absoluut. Ik besteed zeker meer tijd aan het nadenken over hoe mijn kleding door het publiek zal worden ervaren. Ik zal me heel anders kleden als het een show voor kinderen is dan wanneer het een avondtalkshow is. En weet je wat, ik heb zelfs gezworen nooit een badpak op tv te dragen, omdat ik mezelf niet zo op tv wilde seksualiseren. Maar afgelopen zomer moest ik een experiment in het water doen voor een show voor tieners, het was warm en het was het meest logisch om een ​​badpak te dragen om de scène vast te leggen. En dat deed ik en ik voelde me op dat moment eigenlijk best een badass! Ik heb dat echt gedaan en het kon me niet schelen!

Je hebt ons al eerder verteld dat je alleen ethisch verantwoorde merken koopt, kun je ons uitleggen waarom dat belangrijk voor je is?

Ik ben altijd bezorgd geweest over hoe we met onze planeet omgaan en wat we doen om haar te beschermen. En ik heb het gevoel dat de manier waarop we momenteel consumeren de planeet veel te veel pijn doet. Helaas is een groot deel daarvan mode. Ik voel een grote verantwoordelijkheid om te kiezen voor een betere toekomst voor ons milieu. Er zijn misschien niet veel manieren waarop wij als individuen kunnen helpen, maar mode is er zeker een van. Mode is een enorme vervuiler, dus ik hoop dat meer merken zullen overstappen op duurzame productie zoals CharlieMary, terwijl ze hun ontwerpen modieus en uniek houden. Ik vind dat ik als tv-presentator het goede voorbeeld moet geven. Dus ik probeer meer te huren dan ik koop en koop alleen van ethische merken.

Je hebt zoveel grote ideeën, we horen ze graag. Dus, laten we zeggen dat je morgen wakker wordt en twee dingen in de wereld kunt veranderen, wat zouden ze zijn?

Ten eerste het kapitalistische systeem, met grote bedrijven die alleen maar meer geld verdienen voor hun aandeelhouders en de planeet kunnen vervuilen, zonder verantwoordelijkheid te nemen. Ik denk dat systeemveranderingen essentieel zijn! Op dit moment verdienen mensen een stomme hoeveelheid geld terwijl ze de planeet vernietigen en dat is echt iets dat ik zou willen veranderen. Als we meer waarde hechten aan de planeet en minder waarde aan geld, dan denk ik dat de samenleving een mooie toekomst tegemoet gaat. Dat zouden we kunnen doen door de natuur rechten te geven en degenen die er misbruik van maken kunnen aanklagen. Zoals een ecocide-wet of gewoon het recht geven op rivieren en bossen.

Dus dat is nummer één, dan is mijn tweede grote verandering de hoeveelheid afval die we produceren. We leggen zoveel druk op de natuur. Er is niet veel tijd meer om onze levenswijze te veranderen, als de biodiversiteit eenmaal verdwenen of verminderd is, is het buitengewoon moeilijk om die terug te krijgen. Dus ik zou onze relatie met de natuur zeker ten goede veranderen. Ik denk dat we kunnen beginnen door belastingen te heffen op elke vorm van vervuiling, zoals CO2 en plastic, maar ook op olielekkages. Dat zou bedrijven een prikkel geven om betere en schonere producten te gaan ontwerpen.

We houden van je energie, en het heeft ons enorm nieuwsgierig gemaakt hoe jouw zondag eruit zou zien zonder plannen, jouw Slow Sunday?

Nou... Ik hou van de ochtend, maar ik hou ook van slapen. Dus als ik een goede nachtrust krijg, sta ik vrolijk, fris en vroeg op en ga ik met mijn vriend koffie en een croissantje halen. Al kauwend lezen we samen de krant en vullen de Crypto in in het NRC. Wij houden van een goede puzzel! Hij is ook een nerd. Dan wil ik graag van de buitenlucht genieten, wandelen, fietsen, zolang ik maar buiten ben. Daarna sluit ik de dag natuurlijk af met wijn en wat vrienden. Als ik niet te moe ben, kijk ik ook een komedie, mijn favoriet aller tijden is Anchorman. Ik weet niet zeker of dit als een Slow Sunday wordt beschouwd, maar het is absoluut mijn favoriete soort zondag!

Terug naar blog